‘Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Felsefe Mirasımız’ söyleşisi OSM’de gerçekleşti

‘Osmanlı

‘Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Felsefe Mirasımız’ söyleşisi OSM’de gerçekleşti

Büyükşehir Belediyesi kültür etkinlikleri kapsamında “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Felsefe Mirasımız” konulu söyleşi ile devam etti. Ziya Taşkent Konser Salonu’nda gerçekleşen söyleşide sanatseverler ile bir araya gelen Prof. Dr. Ali Utku, “1912’de Osmanlı döneminde devlet eliyle resmi felsefe kurulurken bir yandan da felsefe dili kurulmaya çalışılıyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Mayıs kültür takvimi kapsamında sanatseverleri birbirinden değerli konuklarla buluşturmaya devam ediyor.

Osmanlı’dan Cumhuriyete Felsefe
Bu kapsamda son olarak gerçekleşen etkinlikle Prof. Dr. Ali Utku “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Felsefe Mirasımız” konulu söyleşi ile sanatseverler ile bir araya geldi.

Ziya Taşkent Konser Salonu’nda gerçekleşen söyleşide Prof. Dr. Utku, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde felsefi birikimin nasıl evrildiğini örnekler ve kaynaklar üzerinden detaylı şekilde ele aldı.

Osmanlı döneminde felsefenin önemi
Felsefenin Osmanlı dönemindeki süreçlerinden bahseden Prof. Dr. Ali Utku, “1912’de Osmanlı döneminde devlet eliyle resmi felsefe kurulurken bir yandan da felsefe dili kurulmaya çalışılıyor. O dönem hala imparatorluk hayatta. 1913’te Istılahat-ı İlmiyye Encümeni kuruluyor. Encümendeki isimlere baktığımızda içinde Ziya Gökalp gibi Türkçüler de bulunuyor” dedi.

4 ciltlik kitaplar
Konuşmasının devamında felsefenin derin bir tarihten oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Utku, “4 ciltten oluşan kitaplar yazılıyor. Felsefeye giriş kitabı. Mesela meşrutiyet dönemindeki bizde bulunan ahlak kitaplarının bir kısmı bu 4 cildin birinci cildidir. Örneğin Babanzade Ahmed Naim’in “İlmü’n Nefs” kitabı bu 4 ciltlik kitabın psikoloji bölümünü yansıtıyor” dedi.

Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği program, soru-cevap kısmı ile son buldu.


Sakarya,Sakarya Belediyesi